Community. Intelligence. Development.

Proiecte incheiate

Sep 12, 2014

CONSILIEREA PROFESIONALA: PRIMUL PAS SPRE O CARIERA DE SUCCES! 
 
        Profesia este unul din domeniile principale ale vietii, alaturi de familie, prieteni, timp liber etc. Oamenii petrec la munca o mare parte din timpul lor, motiv pentru care nu este totuna sa aiba sentimentul ca li se potriveste ceea ce fac, lucreaza cu placere, sunt buni in munca lor, sunt apreciati de colegi, manageri, sau fac o munca doar pentru a castiga bani, fara placere, multumire si bucuria implinirii profesionale. Satisfactia in munca si satisfactia in viata se intrepatrund. Prin urmare alegerea profesiei este o decizie care merita toata atentia.
      In ceea ce priveste cariera, consilierea urmareste dezvoltarea capacitatii de planificare si management al carierei, rezolvarea unor dificultati specifice orientarii si deciziei de cariera.
Orientarea carierei inseamna indrumarea persoanei catre o profesie sau un grup de profesii in conformitate cu posibilitatile si dorintele sale. Ea include, intr-un tot unitar, orientarea scolara, orientarea profesionala si consilierea pentru cariera.
Sedintele de consiliere si orientare profesionala constituie strategii optime pentru dezvoltarea calitativa a fortei de munca. Ele promoveaza un stil de viata sanatos si protejat, informeaza si consiliaza elevii pentru viitoarea cariera. Tematica sedintelor este adaptata la nevoile grupului tinta, si, prin modul de abordare, formeaza personalitati deschise, flexibile si adaptabile cerintelor noii societati.
       In cadrul proiectului “DE LA TEORIE LA PRACTICA” – POSDRU/161/2.1/G/133595 un prim obiectiv specific cuprinde consilierea si orientarea profesionala pentru 360 de elevi inscrisi la doua licee cu profil tehnologic din judetul Braila: Liceul Tehnologic “Nicolae Oncescu” Ianca si Colegiul Tehnic “Edmond Nicolau” Braila. Instrumentarea sesiunilor de consiliere este realizata de beneficiarul proiectului, Asociatia “Centrul de Informare si Documentare pentru Integrare Europeana si Dezvoltare Durabila Braila”, prin intermediul a doi experti consiliere/orientare profesionala dispusi sa deschida orizonturile elevilor intr-un cadru profesionist, deschis si adaptat nevoilor grupului tinta.
       Utilizand instrumente de consiliere profesionala dezvoltate astfel incat sa se plieze pe profilul viitorilor absolventi aflati in cautarea unui loc de munca, se urmareste informarea asupra cerintelor pietei muncii, aflata intr-o continua si dinamica schimbare, dar si crearea unei imagini corecte despre propria persoana prin care elevul sa-si poata identifica aptitudinile si meseriile spre care are inclinatie.
      Sesiunile de consiliere si orientare profesionala presupun desfasurarea a doua sedinte pe parcursul a 3 ore pentru fiecare grupa de elevi apartinand grupului tinta. In cadrul primei sedinte sunt aplicate instrumente menite sa faciliteze procesul de autocunoastere si descoperire a intereselor profesionale, precum: Autocunoasterea si dezvoltarea personala, Aptitudinile si abilitatile, Interesele si valorile, fisa de lucru „Cine sunt EU?”, fisa de lucru „Steaua respectului de sine” si Chestionarul de interese profesionale. Cea de-a doua sedinta are scopul de a aduce in sfera de cunoastere a elevului metode si tehnici de cautare a unui loc de munca, pregatirea procesului care sta in spatele aplicarii pentru un job dar si conceperea unui plan de management al carierei. In vederea atingerii acestui target se utilizeaza instrumente precum: Explorarea educationala si profesionala, Luarea deciziei si planificarea carierei, Metode de cautare a unui loc de munca, Promovare personala (marketing personal), Analiza SWOT, fisa de lucru Rebusul meseriilor si profesiilor”, fisa de lucru „Planul de cariera”, testul „Profil personal de competente antreprenoriale”, fisa de lucru „CV-ul Europass”.
          Prin oportunitatea creata de proiectul “DE LA TEORIE LA PRACTICA” elevii vor beneficia de servicii de consiliere si orientare profesionala, iar in urma unui proces de selectie vor fi repartizati in cadrul firmelor de exercitiu unde vor dobandi competente specifice mediului de afaceri, reprezentand un plus valoare adus dezvoltarii profesionale in vederea integrarii pe piata muncii.

Back to Top