Community. Intelligence. Development.

Proiecte in implementare

Apr 16, 2021

6 sfaturi pentru antreprenori: Cum ții un pitch memorabil pe Zoom, să convingi investitorii 

6 sfaturi pentru antreprenori: Cum ții un pitch memorabil pe Zoom, să convingi investitorii
 
Ca multe alte lucruri, și obținerea de investiții pentru afacerea ta s-a schimbat radical în ultimul an. Acum totul se desfășoară cu o viteză incredibilă și granițele nu mai au importanță. Pe de altă parte, într-o lume care activează mai mult online, competiția e mai acerbă. Ți-am pregătit câteva sfaturi de la doi antreprenori în serie despre cum să ții un pitch convingător pe Zoom.
 
Prezintă-ți echipa
 
Toată lumea știe că o afacere nu poate prospera fără o echipă fondatoare în spate. Așadar, la începutul pitch-ului, în loc să vorbești doar despre tine, mai degrabă prezintă-ți oamenii care te ajută să-ți împlinești visul. Și mai bine, dacă e posibil, invită-i pe cei mai de încredere colegi în cadrul prezentării ca să vorbească câteva minute despre rolul și atribuțiile lor. Ideal ar fi să explici care sunt punctele forte ale fiecăruia, care e dinamica dintre voi și cum vezi extinderea echipei pe viitor.
 
Află mai multe despre persoana din spatele ecranului
 
Înainte să-ți pregătești pitch-ul, fă-ți temele. Interesează-te și descoperă mai multe lucruri despre investitorul cu care vei discuta, vezi în ce afaceri a mai investit în trecut și află care îi sunt preferințele personale în materie de business pentru a-ți da seama pe ce aspecte merită să insiști ca să-l convingi.
 
Ai grijă la detaliile tehnice
 
Cu toții am experimentat provocările call-urilor și conferințelor pe Zoom sau pe alte platforme similare. Iar având în vedere că ai un timp limitat, cel mai bine este să fii pregătit/ă pentru orice impediment de ordin tehnic. Rămâi fără net wireless? Pregătește-ți telefonul pentru hotspot. Camera laptopului se blochează? Pune-ți la îndemână una externă. Nu se aude bine? E musai să ai încă o pereche de căști de rezervă. Prezentarea nu se derulează? Poate ar fi cazul să ai o tablă sau un whiteboard prin casă. Și lista poate continua.
 
Repetă, repetă, repetă
 
Repetiția e mama învățăturii - e un aforism pe cât de cunoscut pe atât de adevărat. Pentru a te asigura, pe cât posibil, că îți cunoști discursul și că nu întâmpini dificultăți tehnice (sau știi cum să le rezolvi rapid), fă cel puțin 10 teste cu alții până la pitch-ul efectiv.
 
Gândește în perspectivă
 
Chiar dacă pitch-ul actual este pentru obținerea unei runde de finanțare, gândește-te și la următoarea etapă de extindere. Estimează de câți bani ai nevoie acum, dar și de câți bani ai avea nevoie de viitor. Eventual, poți prezenta inclusiv acest aspect în timpul pitch-ului. Cine știe, poate vei convinge prin planul tău financiar bine pus la punct. Totodată, banii nu reprezintă totul. Dacă reușești să ai acces și la know-how-ul investitorului, cu atât mai bine. Mizează pe pasiunea ta legată de învățarea continuă și pe curiozitate. S-ar putea să primești niște puncte bonus.
 
Pitch-ul perfect
 
Pitch-ul perfect e cel care îți aduce investiția. Tot ce poți să faci este să te pregătești cât mai bine. Dincolo de dicție, poveste, research și ambiții, util este să ai și o mică prezentare de produs/serviciu pe lângă acele slide-uri. Asta pentru că discursul tău va căpăta formă și posibilul investitor va înțelege mai bine despre ce e vorba.
 

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României

 

Sursa: https://www.startupcafe.ro/idei-antreprenori/cum-convingi-investitorii-pitch-zoom.htm

Back to Top