Community. Intelligence. Development.

Proiecte in implementare

Apr 6, 2021

Ce inseamna antreprenoriatul si care sunt avantajele digitalizariiCe inseamna antreprenoriatul si care sunt avantajele digitalizarii
 
Astazi, ai nevoie de un laptop si de o conexiune buna la internet pentru a avea acces liber la piata globala. In contextul in care mediul de afaceri, predominant traditional, incepe sa se transforme prin digitalizare, antreprenoriatul incepe sa infloreasca. Pentru a tine pasul cu schimbarile rapide care au loc pe piata, antreprenorul trebuie sa aiba initiativa si sa fie flexibil si creativ.
Rapoartele Comisiei Europene spun ca Romania are un potential antreprenorial imens, iar trecerea spre o economie inovatoare si o societate care sa incorporeze tehnologia inca este la cote reduse. Poate de aceea digitalizarea lumii antreprenoriale reprezinta o solutie pentru instabilitatea politica si economica, dar si pentru a aduce noi clienti si a creste productivitatea angajatilor. Mai jos, poti citi despre rolul antreprenorului, avantajele digitalizarii, precum si despre provocarile cu care se confrunta companiile cu traditie.
 
Ce inseamna antreprenoriatul
Un antreprenor este o persoana care doreste sa aduca la viata ideile de afaceri. Aceste idei se bazeaza, in general, pe cunostinte de business, detalii despre piete si industrii, nevoile potentialilor clienti, tehnologii si metode de vanzare. Un antreprenor, in adevaratul sens al cuvantului, este acea persoana care reuseste sa isi transforme ideea de afacere intr-un succes.
Nimeni nu este nascut invatat, iar antreprenoriatul, ca orice alta meserie, necesita, pe langa cunostinte, si abilitati. Antreprenorul trebuie sa aiba initiativa, sa faca planuri pe termen scurt si lung, sa ia cele mai bune decizii, avand in vedere riscurile existente, sa invete din experientele altora si din propriile greseli. Oricine isi poate deschide o companie, insa antreprenorii stiu care este diferenta dintr-o simpla idee si o oportunitate de a revolutiona lumea.
Ca antreprenor, trebuie sa ai o personalitate puternica, sa fii perseverent, creativ si deschis la nou, sa fii curios si capabil sa te automotivezi. La acestea se adauga pasiunea, o calitate a antreprenorilor de succes.
 
Care sunt avantajele digitalizarii in domeniul antreprenoriatului
Digitalizarea lumii antreprenoriale nu se refera doar la o prezenta constanta pe internet, ci reprezinta un proces amplu de transformare, care influenteaza compania la toate nivelurile si in toate sectoarele si care necesita o planificare strategica minutioasa, pentru a obtine rezultatele dorite. Inainte de a initia digitalizarea companiei, este important sa iti stabilesti obiectivele, sa fii atent la competitie si la felul in care aceasta si-a imbunatatit relatia cu clientii proprii. Pentru a te decide daca digitalizarea este o idee buna pentru tine si business-ul tau, trebuie sa stii care sunt avantajele acestei schimbari majore.
Pentru inceput, prin digitalizare, antreprenoriatul este „democratizat”. Nu mai trebuie sa astepti luni sau poate chiar ani pentru a gasi finantare si oamenii potriviti sau pentru a-ti aduce la viata ideea. Poti folosi tehnologia pentru a avea acces rapid la aceste lucruri. Astazi, tot mai multe afaceri incep de acasa si evolueaza de la pasiunea fiecaruia. Mai jos sunt alte cateva avantaje ale digitalizarii antreprenoriatului.
 
Prezenta online
Aceasta este cea mai vizibila, din punctul de vedere al clientilor. Prezenta afacerii tale pe internet, printr-un magazin online, retele sociale, bloguri, site-uri, ajuta la cresterea vizibilitatii business-ului. Pentru unele companii, prezenta online reprezinta principalul obiectiv al strategiei digitale, in timp ce pentru altele, care au avut o evolutie traditionala, online-ul este o forma simpla de a inlesni pasii vanzarii.
Prezenta online inseamna si un nou mod de a stabili o relatie cu actualii clienti, pentru fidelizare, dar si cu potentialii clienti. Indiferent ca este vorba de email, retele sociale sau aplicatii personalizate, astazi, clientii pot gasi mult mai usor compania ta decat in trecut.
 
Acces rapid la clienti
Pentru unele afaceri, poate fi un inconvenient sa fie gasite oricand, oriunde, insa, daca iti faci un plan bine pus la punct, accesul la clienti poate deveni arma ta secreta. Fiind online, poti intari relatiile cu actualii clienti, le poti afla parerile despre produsele si serviciile tale, precum si ce si-ar dori sa primeasca in plus. Aceasta nevoie de imbunatatire constanta este ajutata prin digitalizare. Pe langa simpla prezenta online, ai la dispozitie numeroase instrumente pentru a vedea ce cauta clientii tai sau cei pe care ti-i doresti drept clienti. 
De asemenea, digitalizarea business-ului vine cu un alt beneficiu din acest punct de vedere. Mai ales daca anterior lucrai cu multe formulare, chestionare si hartii, digitalizarea te va ajuta la o mai buna organizare: datele clientilor se afla in baze de date dedicate, exista programe care iti realizeaza personalizarea tabelelor etc.
In plus, tot mai multe firme aleg sa le ofere mai multa putere clientilor si le permit sa isi modifice datele, atunci cand e cazul, direct de pe propriul telefon/computer. Daca adaugi si faptul ca exista sisteme care integreaza tehnologii de verificare, identificare si semnaturi electronice, atat firma, cat si clientii vor economisi timp si bani.
 
Luarea unor decizii mai bune
Digitalizarea merge mana in mana cu managementul informatiei, iar structurarea logica a informatiilor te va ajuta sa iei decizii mai bune. Imagineaza-ti ca toate ariile tale merg ca o masina bine unsa. Vei fi mai putin stresat si vei avea ragaz sa te concentrezi asupra lucrurilor care conteaza cel mai mult pentru business-ul tau.
Atunci cand lucrezi inteligent, digitalizarea te poate ajuta sa fii mai productiv si chiar sa reduci costurile in arii precum resursele umane, contabilitatea, marketingul sau procesul de productie.
 
Incurajarea inovatiei
Transformarea business-ului inseamna realizarea unei schimbari, iar odata ce te pui in miscare, inertia te va impiedica sa te opresti. Digitalizarea afacerii duce, de obicei, la un mediu inovator, care iti permite sa observi trendurile din industrie si posibilitatile pe care ti le ofera noile tehnologii.
 
Inlesnirea comunicarii intre membrii echipei
Stabilirea unor obiective si deschiderea unor noi canale de comunicare, ca urmare a procesului de digitalizare, vor imbunatati si comunicarea interna din firma ta. Acest lucru se observa usor atat in cazul firmelor mici, cu 3-5 angajati, cat si in cazul departamentelor, care trebuie sa fie de acord cu implementarea unor schimbari.
 
Avantajele digitalizarii in domeniul antreprenoriatului
Imbunatatirea conditiilor de munca
Optiunile oferite de digitalizare acopera multe zone ale unei companii, iar una dintre ele vizeaza conditiile de munca. Programul flexibil sau telemunca necesita o infrastructura digitala bine pusa la punct. Multe business-uri se adapteaza, iar celelalte au dificultati in mentinerea competitivitatii pe piata. Mai mult, tinerii isi doresc un spatiu de lucru digitalizat, iar daca nu le oferi asta, vei rata un grup cu potential creativ incredibil.

 Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României

 

Sursa: https://www.colorful.hr/ce-inseamna-antreprenoriatul-si-care-sunt-avantajele-digitalizarii/https://www.colorful.hr/ce-inseamna-antreprenoriatul-si-care-sunt-avantajele-digitalizarii/

Back to Top