Community. Intelligence. Development.

Proiecte in implementare

Apr 8, 2021

Covid-19: cum poate UE ajuta afacerile mici 

 

 

Covid-19: cum poate UE ajuta afacerile mici

 

 

 

Deputații consideră că UE poate ajuta companiile mici lovite de criza Covid-19 prin relaxarea anumitor obligații și prin întărirea capacității acestora de a rezista la crize.

 

Într-un raport adoptat în decembrie, Parlamentul a susținut o serie de măsuri pentru a sprijini întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) să facă față crizei precum și dublei provocări reprezentate de digitalizare și de imperativul reducerii amprentei de carbon.
 

De ce sunt importante întreprinderile mici și mijlocii

IMM-urile sunt coloana vertebrală a economiei: cu un total de 24 de milioane de companii mici și mijlocii, ele reprezintă 99% din totalul afacerilor din UE. Acestea au generat peste jumătate din produsul intern brut al UE, oferind locuri de muncă pentru aproximativ 100 de milioane de lucrători înainte de începutul pandemiei. Uniunea Europeană trebuie să le ajute să depășească criza Covid-19.

Raportul Parlamentului din decembrie a subliniat necesitatea actualizării strategiei Comisiei Europene pentru IMM-uri în contextul pandemiei, deoarece actuala strategie a fost publicată de Comisie pe 10 martie 2020, cu o zi înaintea declarării alertei de pandemie Covid-19 de către Organizația Mondială a Sănătății.

Unele dintre propunerile Comisiei urmăresc creșterea accesului IMM-urilor pe piețele din afara UE și extinderea Erasmus pentru Tineri Antreprenori, program care dă ocazia antreprenorilor la început de drum să învețe de la oameni de afaceri experimentați din întreaga lume.

Europarlamentarii au cerut alinierea strategiei pentru IMM-uri cu Strategia industrialăStrategia europeană privind datele și Pactul Verde European, pentru a implica activ și a susține toate IMM-urile în tranziția spre o Europă digitală și verde. Afacerile mici sunt esențiale pentru competitivitatea și prosperitatea Europei, ecosistemele industriale, suveranitatea economică și tehnologică și rezistența la șocuri externe.

Sectoare precum turismul, horeca, cultura, domeniile creative, transporturile, târgurile și evenimentele comerciale, care au în spate în mare parte IMM-uri, au fost cel mai puternic afectate de criza Covid-19.

 

Nevoia de debirocratizare

Întreprinderile mici și mijlocii au nevoie de mai multe resurse ca să îndeplinească formalități birocratice complicate. Birocrația administrativă și normativă excesivă le frânează dezvoltarea, afirmă deputații, care au cerut o strategie UE cu angajamente concrete pentru reglementări simplificate și mai eficiente.

Birocrația administrativă excesivă afectează potențialul de creștere al IMM-urilor din Uniune. Procedurile administrative reprezintă o provocare majoră pentru 78% din IMM-uri, potrivit Sondajului de afaceri 2019 realizat de Eurochambres.

IMM-urile, în special micro-întreprinderile, întâmpină dificultăți în obținerea finanțării pentru funcționarea de bază din cauza procedurilor complicate. Deputații și-au exprimat îngrijorarea cu privire la dificultățile întâlnite în obținerea finanțărilor de la Banca Europeană de Investiții, motiv pentru care au cerut o relaxare temporară a regulilor UE în privința ajutoarelor de stat.

 

Accent pe inovație și acces pe piață

Parlamentul dorește, de asemenea, să se țină cont de IMM-uri în planurile de investiții pentru inovație. În ceea ce privește inovațiile, acestea includ și dezvoltarea de inițiative pilot pentru accelerarea adoptării comerțului electronic - întrucât pandemia a împins întreprinderile mici să se orienteze către modele digitale de afaceri. Până în prezent, doar 17% dintre IMM-uri au integrat cu succes tehnologia digitală în afacerile lor. De aceea, IMM-urile au nevoie de sprijin pentru a profita de oportunitățile de inovare și a putea beneficia de programele UE.

Eurodeputații solicită Comisiei și țărilor membre UE să investească și să asigure o implicare a IMM-urilor în domenii de viitor cum sunt: economia bazată pe date, inteligența artificială, producția inteligentă, internetul lucrurilor și calculatoarele cuantice.

În prezent, aproximativ 600.000 de IMM-uri exportă în afara zonei UE. Deputații europeni sunt de părere că aceste întreprinderi vor deveni mai competitive doar dacă vor fi sprijinite atât pe plan local, cât și internațional.

 

Sursa articolului: https://www.europarl.europa.eu/news/ro/headlines/economy/20210107STO95112/covid-19-cum-poate-ue-ajuta-afacerile-mici

 

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României

Back to Top