Community. Intelligence. Development.

Proiecte in implementare

Oct 7, 2020

Ce ar trebui sa stiti inainte de a incepe un curs? 

 

 

Ce ar trebui sa stiti inainte de a incepe un curs?

 

 

Dacă v-ati hotarat să urmati un curs de formare profesională trebuie să aveti in vedere mai multe aspecte legate de decizia luată:

 

Alegerea cursului potrivit

Numărul furnizorilor de formare profesională a crescut foarte mult in ultimii ani si ca atare in momentul de fată există pe piată o ofertă extrem de variată de cursuri. Suntem inconjurati de solutii de formare profesionala de tot felul, de la bucatar, ospatar, barman, pana la electrician, sudor, tamplar s.a.m.d.

Atunci cand vă hotărati să urmati un curs trebuie să fiti prudenti si să vă informati în privinta continutului cursului in care veti investi timp si bani si mai ales in ceea ce priveste seriozitatea firmei care organizează cursul respectiv.

Cand alegi cursul potrivit pentru tine sa te uiti in primul rand la structura sa. Adica sa intelegi din descriere sau din discutiile cu un consultant cum este impartita teoria si practica pe toata perioada cursului (in special pentru cele de calificare). Scopul tau final este sa inveti cat mai bine meseria respectiva si sa elimini cat mai mult riscurile de a trece „frunzarind” materia.

 

Cursuri de calificare/ cursuri de absolvire

In general meseriile care necesita multa indemanare au alocata o perioada mai mare de scolarizare si astfel sunt efectuate prin programe de calificare. Aceste programe sunt impartite in cursuri de nivel 1, 2, 3, 4 sau 5. Nivelul cursului stabileste numarul de ore incluse in programa de pregatire si nivelul minim de studii pe care sa-l aiba viitorul cursant. Indiferent de nivelul cursului, certificatele obtinute au recunoastere nationala si internationala.

Pe de alta parte, certificatele de absolvire sunt emise in cadrul programelor de pregatire mai scurte (de regula cuprinse intre 3 zile si 2 luni). Cele mai des intalnite cursuri sunt cele de initiere, specializare si perfectionare. Certificatele de absolvire au recunoastere nationala si internationala.

 

Ce doriti să obtineti in urma participării la curs?

Dacă sunteti interesat ca la finalul cursului să obtineti un certificat de calificare sau un certificat de absolvire cu recunoastere natională, atunci va trebui să alegeti un furnizor de formare autorizat în conditiile legislatiei în vigoare si să aflati informatii despre tipurile de cursuri pe care acesta le organizează.
 

Există si firme specializate care organizează cursuri neacreditate. In general acestea sunt cursuri de dezvoltare personală, care vă pot fi utile in dezvoltarea aptitudinilor si cunostintelor dvs., dar care nu oferă o diplomă recunoscută de autorităti. In cazul unor astfel de cursuri important este ceea ce invătati si nu diploma!

Fie ca acel curs este de calificare sau absolvire (specializare, perfectionare, etc) sa fii convins ca diplomele sunt recunoscute in egala masura. Ambele forme de certificare sunt recunoscute cu acceasi insemnatate, intrucat sunt emise de statul roman, prin Ministerul Educatiei Nationale si Ministerul Muncii si Justitiei Sociale.

 

Confrom Ordinul nr. 501/5253 din 8 octombrie 2003 pentru aprobarea Metodologiei certificării formării profesionale a adulţilor, art.2:

Furnizorul de formare profesională eliberează persoanei care a promovat examenul de absolvire a unui program de formare profesională următorul tip de certificat, după caz:

a) certificat de calificare profesională pentru programele de calificare sau recalificare;
b) certificat de absolvire pentru programele de iniţiere, perfecţionare, specializare, precum şi la absolvirea fiecărui modul, în cazul programelor de formare profesională structurate pe module.

 

Certificatele de calificare profesională sau de absolvire cu recunoaştere naţională se eliberează însoţite de o anexă denumită "Supliment descriptiv al certificatului", în care se precizează competenţele profesionale dobândite. (art.4, alin.1)

 

Modelele certificatelor de calificare şi de absolvire, precum şi al suplimentului descriptiv al certificatului sunt prevăzute în anexele nr. 4, 5 şi 6 la Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesională a adulţilor, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 522/2003, cu modificările şi completările ulterioare. (art.4, alin.2)

 

Alte informatii utile

Cursurile autorizate se finalizează intotdeauna cu un examen (de absolvire), examen ce se sutine în fata unei comisii formate din reprezentanti ai furnizorului si din specialisti nominalizati de A.N.C. (Comisia de autorizare judeteana).

Confrom Ordinul nr. 501/5253 din 8 octombrie 2003 pentru aprobarea Metodologiei certificării formării profesionale a adulţilor, art.6, alin.1 si 2:

Examenul de absolvire se susţine în faţa unei comisii de examinare constituite din 3 persoane, dintre care, conform prevederilor art. 29 alin. (2) din ordonanţă, 2 specialişti din afara furnizorului de formare profesională şi un specialist care reprezintă furnizorul de formare profesională care a organizat programul de formare profesională. (art.6, alin.1)

La examenul de absolvire pot asista, ca observatori, şi reprezentanţi ai beneficiarilor programelor de formare profesională/operatorilor economici, precum şi membri ai comisiei de autorizare sau ai secretariatelor tehnice.

Cursantii care nu se prezintã la examenul de absolvire din diverse motive, sau cei care nu îl promoveazã, primesc o adeverintă de participare la programul de formare profesionalã. In baza acestei adeverinte se pot înscrie pentru sustinerea unui alt examen de absolvire la furnizorul de formare sau la un alt furnizor autorizat dacă furnizorul de formare profesionalã nu mai organizeazã un nou examen de absolvire, printr-o solicitare adresata Comisiei de autorizare judetene.
 

Surse:

 

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României

Back to Top