Community. Intelligence. Development.

Proiecte in implementare

Sep 25, 2020

De ce învățarea pe tot parcursul vieții este pașaportul internațional pentru success 

 

 

De ce învățarea pe tot parcursul vieții este pașaportul internațional pentru success

 

 

Imaginați-vă la o zi de absolvire a colegiului, cu o cohortă proaspătă de studenți pe cale să plece cu barca spre noi orizonturi. La ce se gândesc în timp ce își aruncă tocile în aer? Ce este cu această foaie subțire de hârtie care o face atât de prețioasă? Nu este doar dovada cunoștințelor dobândite, ci joacă jocul reputației, referitor la locul unde au fost instruiți. A fi absolvent al Facultății de Drept din Harvard are o strălucire suplimentară, nu-i așa? Cu toate acestea, aruncați o privire mai atentă, iar diploma este sfârșitul perfect al tragediei moderne a educației.

 

De ce? Deoarece universitățile și planurile de învățământ sunt concepute de-a lungul celor trei unități ale tragediei clasice franceze: timpul, acțiunea și locul. Studenții se întâlnesc în campusul universitar (unitatea locului) pentru cursuri (unitatea de acțiune) la 20 ani (unitatea timpului). Acest model clasic a produs în mod tradițional universități de prestigiu, dar este acum provocat de digitalizarea societății – care permite tuturor celor conectați la internet să acceseze învățarea – și de nevoia de a dobândi competențe/ abilități în pas cu o lume într-o schimbare rapidă. Universitățile trebuie să-și dea seama că învățarea la 20 ani nu va fi suficientă. Dacă difuzarea și implementarea tehnologică se dezvoltă mai repede, lucrătorii vor trebui să își reîmprospăteze în mod constant competențele/ abilitățile.

 

Modelul universitar trebuie să evolueze. Trebuie să ofere studenților abilitățile și cunoștințele potrivite pentru a concura într-o lume „în care valoarea va fi derivată în mare parte din interacțiunea umană și capacitatea de a inventa și interpreta lucruri pe care mașinile nu le pot face”, așa cum spune futuristul englez Richard Watson. Prin predarea cunoștințelor fundamentale și a unor competențe actualizate, universitățile vor oferi studenților abilități de învățare pe tot parcursul vieții, dovedite în viitor, nu îi vor pregăti doar pentru „locuri de muncă”.

 

Unele universități joacă deja un rol critic în învățarea pe tot parcursul vieții, deoarece vor să păstreze valoarea diplomelor lor. Acest nou rol vine cu un set uriaș de provocări și trebuie inventat în mare măsură. O modalitate de a începe acest proces de transformare ar putea fi trecerea dincolo de „modelul de diplomă de cinci ani” pentru a adapta curricula la învățarea pe tot parcursul vieții. Numim acest model pașaportul pe tot parcursul vieții.

 

Progresele recente în metodele de calcul și știința datelor ne împing să regândim știința și ingineria. Computerele devin din ce în ce mai mult actorii principali în folosirea datelor pentru a formula întrebări, ceea ce necesită moduri de raționament radical noi. Prin urmare, la subiectele tradiționale fundamentale ale matematicii și fizicii ar trebui adăugată o nouă disciplină care combină informatica, programarea, statisticile și învățarea automată. Acești trei piloni vă vor permite să continuați să învățați subiecte tehnice complexe toată viața, deoarece numerație este fundamentul pe care se bazează în cele din urmă orice altceva.

 

Pe lângă capacitățile tehnice, însăși natura proiectelor dezvoltă competențe transversale, sociale și antreprenoriale, cum ar fi gândirea cu privire la design, luarea inițiativei, conducerea echipei, raportarea activității sau planificarea resurselor. Nu numai că aceste abilități vor fi integrate de facto în curriculum, dar vor fi foarte importante de deținut în viitor, deoarece sunt dificil de automatizat.

 

După obținerea diplomei de master, vor exista multe alte ștampile de învățare continuă de-a lungul anilor. Dacă universitățile decid să se angajeze în acest model de învățare, vor trebui să facă față multor provocări organizaționale care le-ar putea scutura unitatea de loc și acțiune. În primul rând, numărul studenților ar fi imprevizibil. Dacă toți absolvenții unei universități ar deveni din nou studenți, cohortele ar fi mult mai mari decât sunt acum și ar putea deveni nedurabilă pentru campus atât în ceea ce privește dimensiunea, cât și resursele. În al doilea rând, studenții proaspăt absolvenți s-ar amesteca cu cei cu experiență profesională. Acest lucru ar schimba dinamica clasei, poate pentru cel mai bun. Învățarea bazată pe proiecte cu o echipă eterogenă reflectă realitatea lumii profesionale și, prin urmare, ar putea fi o pregătire mai bună pentru aceasta.

 

Sună ca science fiction? În multe țări, studiile cu fracțiune de normă nu sunt excepționale: în medie, în țările OECD, studenții cu fracțiune de normă în 2016 au reprezentat 20% din numărul de înscrieri în învățământul terțiar. În multe țări, această pondere este mai mare și poate depăși 40% în Australia, Noua Zeelandă și Suedia.

Pentru a putea citi blogul în varianta original în limba engleză accesați: https://aeon.co/ideas/why-lifelong-learning-is-the-international-passport-to-success
 

Surse:

 

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României

Back to Top