Community. Intelligence. Development.

Proiecte in implementare

Nov 16, 2020

5 lucruri esenţiale despre un plan de afaceri5 lucruri esenţiale despre un plan de afaceri
 
 

1. Cu cât îl planifici mai în detaliu, cu atât îţi va fi mai benefic atunci când te apuci să-l implementezi. Fii cât se poate de pragmatic şi acordă-ţi timpul necesar.

2. Completează fiecare punct din planul de afaceri doar dacă este cazul şi se aplică în domeniul tău. Sunt multe afaceri la început de drum care pot începe doar cu o persoană, asta înseamnă costuri mai mici, costuri aproape 0 la personal, iar pentru început, nu există o piramidă organizaţională.

Trebuie să adaptezi ghidul de realizare al acestui plan de afaceri fix pe nevoile tale.

3. Planul de afaceri trebuie să fie sfânt în implementare. Ştiu că de foarte multe ori socoteala din piaţă nu este la fel cu cea de-acasă, însă trebuie să-l respecţi. Planul poate suferi schimbări însă acestea să nu afecteze misiunea şi obiectivele financiare.

Încearcă să acorzi mai mult timp în planificarea planului de afaceri la început ca după să nu te mai trezeşti că acesta nu se „pupă” cu ce ai tu de făcut. Nu-l neglija şi nu-l repezi.

Oferă-l la feedback prietenilor tăi şi oamenilor care au cunoştinţe de business. Nu te speria, nimeni nu o să-ţi fure ideea.

 

4. Cât de lung trebuie să fie? Un plan de afaceri trebuie să aibă între 20-30 de pagini. Nu trebuie să fie un roman de 100-200 de pagini deoarece nimeni nu o să stea să-l citească, inclusiv tu.

 

Sumarizează cât se poate de bine fiecare punct din planul de afaceri. Oferă cât mai multe grafice, schiţe, numere, tabele, etc. Cititorul vrea să vadă cât mai schematic şi cât mai numeric fiecare avantaj pe care-l va oferi afacerea ta.

 

5. Grijă la design-ul planului de afaceri. Dacă îl faci doar pentru tine, atunci îl poţi face cum vrei tu şi în ce culoare vrei tu. Dacă îl daci şi altcuiva să-l citească şi vrei să primeşti o finanţare pentru el, atunci trebuie să fii cât se poate de profesionist la nivel de aspectul planului de afaceri.

 

Câteva mici reguli pe care trebuie să le respecţi:

 

  • Cel mult 2 fonturi în planul de afaceri. Un font simplu, dar profesionist, pentru titlu şi un font mai standard pentru corpul textulului (ex. times new roman)
  • Lasă spaţiu între rânduri şi nu folosi un font mai mic de 11-12. Trebuie să fie uşor de parcurs.
  • Întotdeauna să începi un nou capitol al planului de afaceri de pe o pagină nouă;
  • Textul să fie centrat;
  • Întotdeauna să-l trimiţi unui spell-checker (corector de greşeluţe). Cu siguranţă vor fi greşeluţe pe care tu care ai lucrat la plan nu le vezi. Trimite-l unui prieten care să-l citească cu atenţie şi să-ţi corecteze greşelile.

 

 Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României

 

Sursa: https://laurentiumihai.ro/ghid-plan-de-afaceri/

 

Back to Top