Community. Intelligence. Development.

Proiecte in implementare

Nov 10, 2020

Ce să aleg, SRL sau PFA? 
Ce să aleg, SRL sau PFA?
 
După ce am vorbit despre cele mai bune tehnici de bugetare precum și promovarea în online, este momentul să răspundem la o întrebare care știu că macină pe majoritatea celor care se gândesc să înceapă o afacere: cum este mai bine să-mi organizez afacerea: SRL sau PFA?
Haideți să vedem cum aleg între cele două forme de organizare, ce condiții trebuie să îndeplinesc, cât este investiția inițială, ce taxe implică și care dintre cele două se închide mai greu?
În România există active din punct de vedere juridic peste 387.000 de persoane fizice autorizate și aproximativ 700.000 de companii, din care doar 500.000 înregistrează venituri. Aproximativ 98% sunt organizate sub formă de SRL. În primul semestru din acest an s-au înființat aproximativ 34.000 de SRL-uri și 10.000 de PFA-uri, ambele în scădere cu 30% față de semestrul corespondent din anul anterior.
Atunci când trebuie să alegi între un SRL ori un PFA cel mai important element este cel al domeniului în care îți vei desfășura activitatea. Deși de cele mai multe ori SRL este opțiunea indicată, există domenii în care un PFA este mai rentabil la început de drum.
Spre exemplu, există domenii cum ar fi cel de IT în care taxele și impozitele se calculează la o sumă fixă stabilită anual de către autorități locale denumite și "norma de venit". Ca atare, în cazul în care ești la început de drum și te încadrezi în activitățile specifice normelor de venit, atunci indicat este un PFA. Haideți să vedem ce taxe plătești pentru fiecare formă de organizare în parte.
Condiții pentru PFA
Un aspect important atunci când alegem între PFA și SRL se referă la condițiile pe care trebuie să le îndeplinești la momentul înregistrării, dar și ulterior.
Ca să înființezi un PFA trebuie să îndeplinești 3 cerințe principale:
- cel puțin vârstă de 18 ani și nicio sancțiune de natură fiscală;
- dovada pregătirii sau experienței în domeniul în care vrei să înființezi PFA-ul. Deși nu toate domeniile economice necesită dovadă, atunci când se solicită te vor ajuta diplome, adeverințe, contracte, cursuri acreditate etc. în domeniul respectiv.
- viitorul sediu al PFA-ului trebuie să fie într-un imobil, fie că e casă, apartament sau clădire de birouri, indiferent că este bun propriu sau nu.
Condițiile pentru SRL 
Atunci când vorbim despre înființarea unui SRL, e important să cunoști următoarele:
- asociații trebuie să aibă cel puțin vârsta de 18 ani și nicio sancțiune de natură fiscală;
- actul constitutiv stă la baza înființării societății și reglementează modul în care aceasta va fi organizată și va funcționa. Forma și conținutul actului constitutiv sunt restrictive cu privire la anumite aspecte, astfel că întocmirea acestuia necesită o atenție ridicată.
- alegerea obiectului de activitate al firmei se face în conformitate cu Clasificarea Activităților din Economia Națională (CAEN) și presupune un singur domeniu principal de activitate și mai multe domenii secundare.
- sediul unei firme trebuie să fie într-un imobil, fie că e casă, apartament sau clădire de birouri.
Din fericire, anul acesta au fost eliminate 3 aspecte birocratice la înființarea unei companii, respectiv: obligația privind obținerea acordului vecinilor pentru înregistrarea sediului de firma atunci când NU se desfășoară o activitate comercială, limitarea de a avea o singură firmă în care să fii acționar unic,  restricția de a avea o singură firma per cameră, deci pot fi înregistrate mai multe companii la același imobil.
 
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României
 

Sursa: Sursa: https://www.digi24.ro/stiri/economie/digi-economic

 

Back to Top