Community. Intelligence. Development.

Proiecte in implementare

Nov 24, 2020

Gala Dezvoltării Durabile 

 

Gala Dezvoltării Durabile

 

 

 

Schimbările climatice la care asistăm din ce în ce mai des în ultimii ani sunt, cu adevărat, generate de activitatea omului? Iar dacă totuşi lucrurile se schimbă, de ce ar trebui să ne pese?

 

Acestea sunt întrebări valide, şi sunt doar o parte dintre temele care ar trebui să ne preocupe atunci când ne gândim la viitor. Dacă vrem să avem un viitor echilibrat, atât noi cât şi copiii noştri, ar trebui să ne punem problema educaţiei (mai ales în acest an în care sistemele de învăţământ au fost date peste cap în toată lumea). Apoi, să ne gândim ce fel de sistem de sănătate publică ne dorim, sau cât de limpede şi curată vrem să fie apa pe care o vom bea sau în care vom înota. Să ne întrebăm cum ar trebui să arate un sistem echitabil de producţie şi consum, cum să atenuăm nedreptăţile din lume sau cum să profităm cel mai bine de potenţialul extraordinar pe care îl oferă digitalizarea şi progresul tehnologic.

 

Subiectele menţionate mai sus ne influenţează hotărâtor viaţa, iar abordarea lor coerentă, în corelaţie şi cu înţelepciune, se materializează în ceea ce numim sub titlul generic dezvoltare durabilă; adică o viziune cuprinzătoare asupra activităţilor umane şi a impactului acestora pe termen lung, însoţită de un set de acţiuni care să asigure faptul că urmaşii noştri vor avea şi ei acces la resursele de care ne bucurăm noi astăzi.

  

Miercuri, 25 noiembrie, de la ora 12:00 puteti participa la o Gală virtuală, în care vor fi premiati 7 campioni ai dezvoltării durabile!

 

Evenimentul, organizat de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă în parteneriat cu Asociația Asimcov Egyesület, anunță care sunt campionii naționali la:

  • Echitate
  • Educație
  • Sănătate
  • Apă
  • Schimbări climatice
  • Consum și producție
  • Digitalizare

 

Cu prilejul Galei va fi lansat un ciclu „competițional” de 7 ani.  Pentru a permite cetăţenilor să înţeleagă cât mai bine acest demers, şi pornind de la constatarea că există o asemănare extraordinară între comportamentul unei societăţi care îşi asumă principiile dezvoltării durabile cu principiile unei vieţi sportive, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă lansează un „ciclu competiţional” de 7 ani, în care vor fi identificaţi şi premiaţi performerii domeniilor dezvoltării durabile menţionate anterior.

Începând cu 2021, în fiecare an, fiecare dintre cele 7 domenii ale dezvoltării durabile își va alege și premia “campionii”.

Campionii din 2020 sunt organizații care au performat în domeniile lor și pe care le propunem ca modele de urmat pentru cei care vor dori să preia ștafeta pentru a deveni, în următorii 7 ani, campioni ai dezvoltării durabile.   

Gala va avea un moment dedicat tinerilor, deoarece noua generație are capacitatea de a contribui prin inovație în clădirea viitorului durabil pe care îl va moșteni.

 

***

Principiile dezvoltării durabile pot fi cu ușurință comparate cu cele pe care se bazează viața unui sportiv de performanță: antrenament, fairplay și lucru în echipă. ANTRENAMENTUL promovează ideea de muncă constantă, responsabilă, cu perspectiva victoriei. De cele mai multe ori, sportivul se antrenează în anonimat, de unul singur, dar o face cu responsabilitate, chiar dacă nu îl vede nimeni. FAIRPLAYUL este cel care ne învață că întotdeauna trebuie să ne gândim și la ceilalți, nu doar la noi, iar LUCRUL ÎN ECHIPĂ îndeamnă, desigur, la colaborare pentru atingerea unui scop comun. Împreună, aceste concepte specifice sportului vorbesc, practic, de echilibru, sustenabilitate și solidaritate – elemente definitorii pentru dezvoltarea durabilă.

  

Surse:

 

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României

Back to Top