Community. Intelligence. Development.

Proiecte in implementare

Oct 23, 2020

Sursele creșterii profiturilor sau a pierderilorSursele creșterii profiturilor sau a pierderilor
 
Aplicând această tehnică în mod regulat, poți verifica sursele creșterii profiturilor sau amplificării pierderilor. Cele mai bune practici recomandă analiza acestor date cu FRECVENȚĂ LUNARĂ, aplicând tehnica pe verticală și orizontală asupra balanțelor lunare din contabilitate. Nu durează decât câteva ore pe lună, dar te poate ajuta pentru a decide măsurile pe care trebuie să le aplici imediat, înainte să fie prea târziu.
Atunci când începi un business nou, este foarte important să cunoști piața din perspectiva costurilor și să ai o imagine despre veniturile potențiale judecând după evoluția firmelor existente deja. Astfel, este foarte important să faci o evaluare a firmelor direct concurente, pentru analiza marjelor brute, a salariilor sau altor costuri de funcționare.
Poate te întrebi unde poți să găsești aceste informații? Foarte simplu, nu trebuie decât să cauți pe Google cuvintele "companii informații de afaceri" și vei găși o serie de furnizori care te pot ajuta cu astfel de analize a datelor financiare pentru firmele concurente de care ești interesat!
Estimarea corectă a veniturilor
După ce am văzut structura cheltuielilor și tehnica de monitorizare a bugetului, trecem la venituri și vedem care sunt cele mai bune tehnici pentru estimarea acestora.
În lipsa unor surprize neprevăzute ori modificări legislative, cheltuielile sunt destul de previzibiile. În schimb, estimarea corectă a veniturilor a reprezentat dintotdeauna o mare provocare pentru antreprenori, mai ales atunci când vorbim despre o afacere la început de drum sau un produs nou.
Iată câteva bune practici generale pe care să le consideri atunci când pregătești bugetul de venituri și cheltuieli.
În primul rând, previziunea veniturilor și profiturilor trebuie să fie realistă!
Pentru aceasta, trebuie să înțelegi cele 5 forțe ale lui Michale Porter, despre care probabil ai auzit:
Presiunea furnizorilor;
Puterea de negociere a clienților;
Agresivitatea concurenței actuale;
Barierele de intrare pentru concurența nouă
Alternativa produselor substitut.
Spre exemplu, când depinzi de un singur furnizor sau câțiva clienți foarte mari, ai un grad mare de concentrare și o putere redusă de negociere.
De asemenea, dacă obții venituri profitabile în creștere și destul de ușor, adică cu o investiție mică, nu te bucura prea mult! Pe termen lung, nu ai motive să fii optimist și să crezi că situația va continua. Veniturile profitabile superioare probabil sunt obținute și de concurenții tăi, care vor dori o cotă de piață mai mare. De asemenea, investițiile mici și profiturile mari vor atrage noi concurenți care vor fura din business-ul tău.
Lege de business: revenirea la medie
Aceste comportamente explică o lege fundamentală în business: revenirea la medie! Adică, venituri profitabile în creștere vor atrage noi concurenți care vor reduce din marja de profit, aceasta revenind către medie sau chiar devine negativă. Apoi, unele companii mai slabe vor ieși din business, iar firmele rămase vor obține profituri superioare, ceea ce va atrage noi concurenți și povestea se reia!
Ce trebuie să faci practic pentru analiza Forțelor Porter și revenirea la medie? Concret, trebuie să analizezi cel puțin anual situația financiară a furnizorilor, clienților sau concurenților importanți, precum și sectorul unde aceștia activează. Asemenea studii pot fi oferite de companii specializate în analiza informațiilor de afaceri, pe care le găsești printr-o simplă căutare pe Google. Te costă câteva sute de euro anual, dar asemenea informații te ajută să pregătești un buget realist.
 

 Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României

 

Sursa: Sursa: https://www.digi24.ro/stiri/economie/digi-economic

Back to Top