Community. Intelligence. Development.

Proiecte in implementare

Jun 11, 2020

Află de ce e important să te implici social în comunitatea taAflă de ce e important să te implici social în comunitatea ta

După ce și-a terminat studiile universitare la București, Sebastian Hrib s-a întors în orașul natal, Roman, și a pus pe picioare Kult HUB, un loc unde tinerii pot învăța cum să schimbe lumea.
Tot mai mulți oameni înțeleg că schimbarea vine când punem umărul la treabă. Că societatea nu e vreun concept abstract, ci că noi suntem societatea, noi suntem lumea aceea pe care o dorim mai bună și, deci, e-n puterea noastră să contribuim și să facem lucrurile să se întâmple.
Și în România, tot mai mulți oameni înțeleg importanța acțiunii și a antreprenoriatului social. Cei mai îndrăzneți dintre ei identifică anumite probleme din comunitatea lor, găsesc soluțiile potrivite, care implementate ar putea să dea roade, și apoi se apucă de treabă.
Nu e mereu ușor, dar merită. Sebastian Hrib din Roman e unul dintre tinerii care s-au săturat să mai aștepte ca alții să facă să fie bine. Interesat de educație și oportunități mai multe pentru cei din orașul său, Sebi a creat Kult HUB, un loc în care dezvoltă proiecte, inspiră oameni și construiește o lume mai bună. El este unul dintre finaliștii din 2016 ai competiției Social Impact Award, cea mai mare competiție de idei și afaceri sociale din Europa, care are loc în România. Anul acesta, și tu poți să-ți înscrii proiectul la SIA până pe 15 mai.
 
Când ai avut prima dată gândul unui loc precum Kult HUB și de ce ai crezut că ar fi nevoie de un astfel de loc în Roman?
Întotdeauna mi-au plăcut locurile alternative care conectează oamenii faini. Ideea a luat naștere când am aflat de Social Impact Award. Eram în Universitatea Alternativă, în comunitatea de antreprenoriat, și tot creionam mai multe tipuri de business: primul gând a fost să fac un van cu mâncare sănătoasă în București – după ce am gătit pentru toți colegii de la birou, am realizat că era doar un hobby. Apoi m-am gândit să deschid o ceainărie în Roman, am făcut un studiu de piață și nu prea au ieșit socotelile. O prietenă din UA mi-a zis de SIA și am gândit planul pentru un spațiu educațional și creativ în Roman - un catalizator de oportunități pentru tinerii din oraș, care să le extindă perspectivele de viitor și să-i aducă în contact cu oameni-model.
 
Cum ai transformat ideea ta în realitate?
După două pitch-uri și o experiență de 6 luni cu Erasmus pentru tineri antreprenori la un hub din Barcelona, împreună cu Marian Knup, prieten din copilărie și co-fondator KULT Hub, am conturat primul proiect educațional Roman 3D - economic, cultural și social al cărui scop a fost ca tinerii să-şi cunoască oraşul şi să propună iniţiative de dezvoltare a comunităţii. Au fost create și propuse cinci proiecte către reprezentanţii primăriei şi atunci am realizat că tinerii, dacă au sprijin, resurse şi un mediu adecvat, pot realiza lucruri cu impact în comunitatea lor. Din acest moment, următorii paşi au fost identificarea spaţiului potrivit şi amenajarea lui într-un mod cât mai creativ. Dar cel mai important e că am reuşit să găsim oameni-model dispuşi să-şi răpească un pic din timpul lor liber pentru a forma şi a inspira pe adolescenţi.
 
Care sunt problemele din societate care te interesează și de ce sunt ele importante pentru comunitatea din care faci tu parte și, implicit, pentru tine?
Lipsa educației financiare și a culturii antreprenoriale, prezența modelelor nesănătoase în trend-urile din social media și implicarea scăzută în activitățile civice sunt problemele pe care ne dorim să le rezolvăm prin crearea de activitități și evenimente diverse la KULT Hub. Combaterea lor este importantă pentru că influențează tinerii să fie mai buni și să se dezvolte într-un mediu sănătos.
De ce e important ca oamenii tineri să pună osul la treabă, să identifice ceea ce nu merge atât de bine în jurul lor și să schimbe ceva?
 
Cunosc foarte mulți prieteni de-o seamă care sunt încrezători și au o energie foarte mare când vine vorba de implicare în tot felul de activități comunitare și culturale. În Roman, chiar am format un grup de inițiativă și dorim să dăm un exemplu de cetățenie activă, care să îi motiveze și pe ceilalți. În prezent, orașul nostru vibrează și acest lucru se datorează tuturor tinerilor care vor să schimbe ceva în jurul lor și nu așteaptă ca acest lucru să vină din neant.
 
În ce fel ai contribuit tu la această schimbare în Roman prin intermediul KULT Hub?
În orașe precum Roman, unde oportunitățile sunt mai limitate decât în orașele studențești, exista nevoia înființării unui proiect social care să aibă ca scop dezvoltarea personală și profesională a tinerilor și creșterea unei comunități proactive cu obiceiuri sănătoase, care să îmbunătățească în timp mentalitatea și perspectivele acestora. Tinerii din comunitate au răspuns foarte bine, înțeleg tot mai bine importanța acestui hub, cu fiecare context prin care trec. Am observat că impactul este mai mare în comunitățile mici, iar adulții cu experiență și autoritățile publice locale ne-au sprijinit încă de la început.
 
Ai ajuns finalist la SIA. Ce rol a avut acest program și în ce fel te-a ajutat?
Social Impact Award a fost o completă sursă de inspirație pentru noi. Am cunoscut mulți oameni frumoși, dornici să ajute și să facă o schimbare, participanți, organizatori, mentori și specialiști în diverse domenii. Ancorarea ideii în realitate și privirea de ansamblu asupra unui business ne-a ajutat să conturăm în detaliu KULT Hub. E un program de incubare pe care îl recomandăm cu încredere.
 
 
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României
 

Back to Top