Community. Intelligence. Development.

Proiecte in implementare

May 3, 2018

ABILITATILE ANTREPRENORULUI 

 
  

ABILITATILE ANTREPRENORULUI

 

 

Dupa cum se stie orice angajator isi doreste ca angajatii sai sa fie persoane creative, care sa genereze idei inovatoare.  Tocmai datorita faptului ca persoanele cu spirit antreprenorial sunt extrem de valoroase pentru o organizatii, s-au facut studii si analize in urma carora s-au identificat  cinci abilitati personale, care in mod clar ii fac unici pe antreprenori, prezinta Harvard Business Review.
 
“Abilitati personale”, adesea clasificate drept “abilitati blande”, se dezvolta lent de-a lungul timpului, pe masura ce oamenii evolueaza si se specializeaza pe anumite activitati. In principal au fost  analizat persoanele care au inceput afaceri multiple si au experimentat atat succesul, cat si esecul.
Dupa evaluarea subiectilor in functie de abilitatile lor personale si dupa compararea performantei lor cu cea a unui grup de control, s-a descoperit un anumit set de aptitudini care erau specifice gandirii antreprenoriale.
 
De fapt, prin examinarea acestor cinci abilitati personale distincte, exista posibilitatea sa fie prezise cu o precizie de peste 90% persoanele care vor deveni antreprenori in serie:
 
  • Persuasiunea
Calitatea pe care antreprenorii au manifestat-o cel mai mult a fost persuasiunea sau abilitatea de a-i convinge pe altii sa isi schimbe modul in care gandesc, cred sau se comporta. Persuasiunea a fost definita ca abilitatea de a-i convinge pe altii sa se alature misiunii tale. Antreprenorii incontestabili trebuie sa exceleze la persuasiune, indiferent daca recruteaza o echipa sau doresc sa obtina un capital din partea investitorilor sau a actionarilor.
 
 
  • Leadership-ul
Deloc surprinzator, leadership-ul este una din cele cinci aptitudini in care antreprenorii au excelat. Liderii buni au fost definiti ca avand o viziune convingatoare pentru viitor.  Pentru oamenii cu o gandire antreprenoriala, puterea viziunii lor este de obicei conectata la un produs sau serviciu care furnizeaza solutii la diferite provocari, chiar si atunci cand publicul general nu este constient de faptul ca provocarea respectiva exista.
 
  • Responsabilitatea
La persoanele cu o gandire antreprenoriala, vom intalni intotdeauna si o puternica responsabilitate personala. Conceptul de “responsabilitatea personala” ar trebui inteles ca si demonstrarea initiativei, increderii in sine si dorintei de a-si asuma responsabilitatea pentru actiunile personale.  Persoanele care sunt responsabile privesc obstacolele ca fiind o parte din proces si, in loc sa renunte, acestia se simt mobilizati de ele. Din acest lucru putem trage concluzia ca, oamenii care dau vina pe altii pentru esecurile lor afiseaza o lipsa semnificativa de responsabilitate personala si cel mai probabil vor stagna in orice efort antreprenorial.
 
  • Orientarea spre obiectiv
Orientarea spre obiectiv este o alta abilitate importanta pentru persoanele cu o gandire antreprenoriala. Orientarea spre obiectiv ar putea fi definita ca o concentrare energica a eforturilor in vederea indeplinirii obiectivelor, misiunii sau a scopului final. Oamenii cu spirit antreprenorial sunt de acord cu urmatoarele afirmatii: “Sunt recunoscut pentru capacitatea de a depasi obstacole semnificative si de a indeplini obiectivele” sau “Ating nivelul maxim de productivitate atunci atunci cand lucrez cu altii pentru a indeplini obiectivele.”
Este important ca antreprenorii sa inteleaga exact care este obiectivul lor, deoarece produsul sau serviciul lor depinde de acest lucru. Identificarea si promovarea obiectivului le ofera ocazia sa influenteze alte persoane si sa obtina sprijin din partea lor.
 
  • Abilitatile interpersonale
Ultimul indiciu antreprenorial este o combinatie de abilitati interpersonale, lipiciul care tine impreuna celelalte patru aptitudini. Aceste abilitati interpersonale includ o comunicare eficienta si o relatie buna cu toti oamenii, din toate domeniile. Fara abilitati interpersonale, un antreprenor ar fi limitat doar la relationarea cu anumite persoane care sunt compatibile cu stilul sau de comunicare, restrictionandu-i astfel capacitatea de a-si transmite mai departe viziunea si obiectivele.
 
In contrast cu perceptia potrivit careia succesul antreprenorial vine ca un rezultat al unei sincronizari perfecte intre idei minunate, noroc si un mediu cu oportunitati, cercetarea mai sus amintita indica faptul ca persoanele cu succes antreprenorial au reusit din cauza faptului ca majoritatea dintre acestia intrunesc anumite abilitati personale.
 
Aceste abilitati pot fi invatate si dezvoltate, in special in primii ani de formare, si apoi slefuite de-a lungul carierei unui antreprenor.

 

 

Expert antreprenoriat

Dima Mihaela

 

 

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României

Back to Top