Community. Intelligence. Development.

Proiecte incheiate

Oct 14, 2015

120 ELEVI SPRIJINITI IN TRANZITIA DE LA SCOALA LA VIATA ACTIVA 

120 ELEVI SPRIJINITI IN TRANZITIA DE LA SCOALA LA VIATA ACTIVA PRIN PROIECTUL “DE LA TEORIE LA PRACTICA” – POSDRU/161/2.1/G/133595

 

 

             Una din prioritatile strategice la nivel european, cat si national, este reprezentata de investitia in capitalul uman. Avand in vedere numarul mare de tineri neocupati, fiecare masura de integrare a acestora pe piata muncii reprezinta o etapa vitala in vederea dezvoltarii durabile din punct de vedere economic, dar si social.
           Asociatia “Centrul de Informare si Documentare pentru Integrare Europeana si Dezvoltare Durabila” Braila, prin proiectul “DE LA TEORIE LA PRACTICA” - POSDRU/161/2.1/G/133595, implementat in parteneriat cu Liceul Tehnologic “Nicolae Oncescu” Ianca si Colegiul Tehnic “Edmond Nicolau” Braila, a sprijinit dezvoltarea capitalului uman, facilitand insertia pe piata muncii pentru 120 de elevi din cadrul celor doua licee partenere, acesta reprezentand unul din obiectivele specifice ale proiectului.
In vederea atingerii acestui obiectiv, elevii au urmat cursurile de pregatire teoretica si practica in cadrul celor 10 firme de exercitiu infiintate prin proiect. Firma de exercitiu este o metoda didactica moderna si interactiva de succes in Romania, care are drept scop dezvoltarea spiritului antrepreorial al elevilor prin simularea proceselor dintr-o firma reala. Instruit intr-un cadru atractiv, creativ si interactiv, tanarul participa voluntar si motivat la propria formare, dobandind competente esentiale ce ii vor usura insertia pe piata muncii. Intelegerea si aplicarea in mod optim a conceptului „firma de exercitiu” ii ofera elevului o invatare activa, bazata pe practica, facilitandu-i acestuia trecerea de la scoala la viata activa.
            In urma activitatilor desfasurate in cadrul firmelor de exercitiu, elevii s-au familiarizat cu cerintele si responsabilitatile fiecarui post, au dobandit, verificat si aprofundat cunostintele comerciale, si-au format abilitati, capacitati personale si moduri de comportament in toate domeniile din structurile intreprinderii. Prin participarea la targurile firmelor de exercitiu, elevii au luat contact si au desfasurat tranzactii cu firme de exercitiu din alte zone ale tarii, simuland experientele reale din mediul de afaceri si luand pulsul competitorilor din acelasi sector de activitate. Activitatile desfasurate in cadrul firmelor de exercitiu sunt identice cu cele din firmele reale, utilizand aceleasi proceduri si beneficiind de aceeasi dotare, dar cu bani si marfuri virtuale, in conformitate cu practica si legile specifice economiei nationale.
            In vederea evaluarii cunostintelor acumulate pe parcursul a 10 luni de activitate, cei 120 elevi angrenati in firmele de exercitiu au completat fise metodice elaborate de cei 2 lectori, primind apoi calificative in functie de calitatea documentelor realizate. In urma procesului de evaluare, fiecare elev a primit un certificat de participare la cursurile firmelor de exercitiu.
         Pentru a stimula spiritul competitiv al elevilor, acestia au fost indrumati de catre lectori in realizarea planului de afaceri pentru fiecare firma, participand la competitia dotata cu premii in bani, “Planul de Afaceri – De la Teorie la Practica”.
         In vederea asigurarii sustenabilitatii proiectului, echipamentele cu care Asociatia “Centrul de Informare si Documentare pentru Integrare Europeana si Dezvoltare Durabila” Braila a dotat cabinetele firmelor de exercitiu din cadrul celor doua licee partenere, vor ramane pe pozitii deservind activitatea firmelor infiintate, dar si a viitoarelor firme ce vor lua nastere.
 
Contact:
Serban Catalin, reponsabil implementare, monitorizare, informare
Asociatia “C.I.D.I.E.D.D.” Braila
Tel/Fax: 0239 652 706 / 0239 652 707
E-mail: catalin.serban@infocid.ro

Back to Top