Community. Intelligence. Development.

Proiecte incheiate

Jun 24, 2015

CONSILIERE SI ORIENTARE PROFESIONALA – ETAPA II MODULUL: ANTREPRENORIAT 

Etapa a II-a a activitatii de derulare a sesiunilor de consiliere si orientare profesionala din cadrul proiectului “DE LA TEORIE LA PRACTICA” – POSDRU/161/2.1/G/133595, a continuat in lunile mai si iunie 2015 cu Modulul „Antreprenoriat”.
 
Antreprenoriatul este o sursa de inovare si schimbare, si ca atare stimuleaza cresterea productivitatii si a competitivitatii economice. Antreprenoriatul este strans legat de cunostinte si flexibilitate, doi factori care au castigat o noua semnificatie ca sursa a competitivitatii intr-o economie mondiala din ce in ce mai globalizata.
 
In cadrul sesiunilor de consiliere derulate in datele de 9, 16 si 17 iunie 2015 la sediul Liceului Tehnologic “Nicolae Oncescu” Ianca si 28 mai, 3 si 6 iunie 2015 la sediul Colegiului Tehnic “Edmond Nicolau” Braila, elevii angajati in firmele de exercitiu au fost informati cu privire la notiunile de “antreprenor” si “antreprenoriat”, acestea reprezentand un real suport de implementare a cunostintelor dobandite in cadrul cursurilor firmelor de exercitiu in vederea initierii propriei afaceri.
 
Dezvoltarea spiritului antreprenorial in randul elevilor angajati in firmele de exercitiu constituie cheia durabilitatii obiectivelor propuse prin proiectul “DE LA TEORIE LA PRACTICA”. Pentru a intelege mai bine ce presupune deschiderea unei afaceri, elevilor le-au fost prezentate avantajele si dezavantajele acestui prim pas spre independenta economica. Succesul in antreprenoriat seamana cu “fructul interzis”: te tenteaza pentru ca stii ca ti se vor deschide noi oportunitati, vei acumula cunostinte prin propria experienta care te vor ajuta sa te dezvolti, dar prin riscurile legate de nereusita ideii de afaceri si a tuturor consecintelor ce urmeaza se creeaza acea senzatie de nesiguranta, de ezitare ce are drept rezultat stagnarea  mediului de afaceri si implicit a economiei.
 

Pentru a le oferi elevilor o imagine globala asupra initierii unei idei de afaceri, expertii consiliere/orientare profesionala le-au prezentat acestora etapele care trebuiesc parcurse si le-au oferit sfaturi menite sa ii indrume spre alegerile potrivite care sa asigure succesul propriei afaceri.

Un aspect important in sprijinirea elevilor sa devina mici antreprenori, sau, de ce nu, oameni de afaceri in adevaratul sens al cuvantului, il constituie planul de afaceri. In acest sens au fost furnizate informatii necesare planificarii si organizarii propriei afaceri in vederea mentinerii si cresterii competitivitatii pe piata.

De asemenea, in vederea cresterii motivatiei elevilor, au fost rulate filmulete ale unor povesti de succes alese special pentru a fi pe aceeasi lungime de unda cu asteptarile acestora.
 
 
Responsabil implementare, monitorizare, informare
Serban Catalin
 

Back to Top