Community. Intelligence. Development.

Proiecte incheiate

May 27, 2015

CONSILIERE SI ORIENTARE PROFESIONALA – ETAPA II MODULUL: MANAGEMENTUL TIMPULUI, SOMAJUL, REORIENTAREA SI CALIFICAREA PROFESIONALA 

Etapa a II-a a activitatii de derulare a sesiunilor de consiliere si orientare profesionala din cadrul proiectului “DE LA TEORIE LA PRACTICA” – POSDRU/161/2.1/G/133595, a continuat in luna mai 2015 cu Modulul „Managementul timpului, Somajul, Reorientarea si calificarea profesionala”.
 
Prin instrumentul “Managementul timpului”, prezentat de cei doi experti ai Asociatiei “Centrul de Informare si Documentare pentru Integrare Europeana si Dezvoltare Durabila” Braila, Liderul de Parteneriat al proiectului, elevii angajati in firmele de exercitiu infiintate in cadrul celor doua licee partenere au beneficiat de servicii de monitorizare si orientare in ceea ce priveste gestionarea uneia din cele mai importante resurse necesare pentru mentinerea in parametrii a fluxului activitatilor dintr-o firma, timpul.
 
Managementul inseamna conducerea eficienta si eficace a unei activitati. Din perspectiva aceasta, managerul nu poate face afaceri profitabile pentru firma de care raspunde daca nu stie sa gestioneze eficient resursele. Iar timpul este o resursa economica pretioasa, pretentioasa si ireversibila. Acelasi principiu se aplica si subordonatilor managerului, posibilitatea acestuia de a coordona activitatile dintr-o firma fiind strans legata de performanta pionilor plasati strategic pe masa de sah a companiei.
 

In cadrul sesiunilor de consiliere derulate in datele de 5, 12 si 19 mai 2015 la sediul Liceului Tehnologic “Nicolae Oncescu” Ianca si 6, 11 si 14 mai 2015 la sediul Colegiului Tehnic “Edmond Nicolau” Braila, elevii angajati in firmele de exercitiu au fost indrumati pe urmele succesului utilizand cativa pasi mici pentru un individ, dar uriasi pentru buna derulare a activitatilor firmei: Pasul 1 – “Intocmirea listelor de prioritati si obiective”, Pasul 2 – “Elaborarea planurilor de actiune” si Pasul 3 – “Operationalizarea planurilor de actiune”.

Un alt element important al artileriei pentru combaterea slabei gestionari a timpului este reprezentat de stabilirea obiectivelor SMART (Specifice, Masurabile, Adecvate temporal, Relevante, Tangibile). Elevii au primit informatii privind planificarea din timp si revizuirea periodica a obiectivelor propuse, astfel incat sa fie intotdeauna “cu o mutare in fata” adversarului din viata profesionala si personala: dezorganizarea.

De asemenea, angajatii firmelor de exercitiu au fost instruiti sa-si planifice timpul prin doua modalitati: “Metoda forte” si “Matricea activitatilor – metoda celor 4 cadrane”.

In vederea constientizarii asupra pericolului reprezentat de “hotii de timp”, au fost prezentate cauzele irosirii timpului, fie din propria vina, fie din vina altora, si metode de prevenire a acestora.
 

In cadrul acelorasi sesiuni, expertii consiliere/orientare profesionala au oferit informatii referitoare la unul din cel mai toxic fenomen al economiei unei tari, si anume: somajul. Este necesar ca elevii sa cunoasca situatiile in care pot solicita indemnizatia de somaj dar si sprijinul Serviciilor Publice de Ocupare in ceea ce priveste gasirea unui loc de munca. Astfel, acestia au fost informati privind aspectele legislative care reglementeaza somajul si au completat o fisa de lucru in vederea fixarii notiunilor prezentate.

De asemenea, expertii consiliere/orientare profesionala au furnizat informatii asupra reorientarii si calificarii profesionale ca modalitate de a facilita gasirea unui loc de munca, de a-l schimba pe cel existent sau de a avansa ierarhic in cadrul aceleiasi firme.
 

Acest modul le-a oferit elevilor angajati in firmele de exercitiu o noua perspectiva asupra organizarii timpului de lucru, le-a prezentat si consolidat notiunile privind calitatea de somer, dar si instrumentele pe care le au la dispozitie in vederea diversificarii si evolutiei vietii profesionale.

 

Responsabil implementare, monitorizare, informare

Serban Catalin

 

descarca articolul

Back to Top